Episodi i katërt ( 4 )

Kuptueshmëria e Sunnetit

(Fikhu-Sunneh)
Hadithi i pest
ë

Larja e enës kur qeni lëpin në të

 

Nga Ebu Hurejre - Allahu qoftë i kënaqur me të – transmetohet se i Dërguari i Allahut - Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të - ka thënë: «إذا شرب الكلب في إناء أحدكم فليغسله سبعاً»-«Nëse pi qeni në enën e ndonjërit prej jush, le t’a lajë atë shtatë herë». E sipas transmetimit të Muslimit:

«أولاهن بالتراب »-«ku të parën herë me dhé» e sipas Muslimit gjithashtu në hadithin e Abdullah bin Mugfel-it transmetohet se i Dërguari i Allahut - Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të - ka thënë: «إذا ولغ الكلب في الإناء فاغسلوه سبعاً وعفروه الثامنة بالتراب »-«Nëse lëpin qeni në enë, lajeni atë shtatë herë dhe të tetën fërkojeni atë me dhé» e sipas shprehjes së Muslimit:«فليريقه»«le t’a derdhë atë»e ndërsa në një transmetim të Tirmidhiut:

«أخراهن، أو أولاهن بالتراب»- «ku të fundit pas tyre, ose të parën prej tyre, me dhé».

* * *

Kyhadith madhështorpërmban në të disa çështje të rëndësishme që lidhen me pastërtinë e asaj që prek qeni, dhe lëpinnë të, të cilat do t’i paraqesim në qëndrimet e si mëposhtme:

Qëndrimi i parë: Thënia e tij: «إذا ولغ »-«idhe Uelega»-«Nëse lëpin».

Ajo që nënkuptohet me fjalën “lëpirje” është pirja me cepin e gjuhës së tij. Ndërsa disa kanë thënë: Nëse e fut gjuhën e tij në ujë, ose diçka tjetër të rrjedhshme, dhe të lëvizurit e saj, piuose nuk piu. E është thënë: Në qoftë se ajo që  është në enënuk është (lëng) i rrjedhshëm, atëherë i është thënë: “لعق -laika - han” e nëse ena është bosh i është e thënë: “لحس - lahise -shijoi”.  Dhe se gjykimi këtu i përfshinë të gjitha, sido që të jetë ena, bosh apo jo-bosh, sido që të jetë ajo që është në enë, i lëngshëm si uji apo jo i lëngshëm, siç edhe kanë thënë nga disa prej dijetarë.

Qëndrimi i dytë: Thënia e tij:«فليريقه »«feljerikahu» « le t’a derdhë atë » pra, atë që është në këtë enë.

Qëndrimi i katërt: Shumica e dijetarëve janë argumentuar me këtë hadith rreth papastërtisë së qenit, qoftë kjo papastërti e gojës së tij, qoftë e tërë pjesëve të tupit të tij, dhe kanë thënë: Sa i përket papastërtisë së gojës së tij është marrë nga urdhëri i të Dërguarit - Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të –për larjen e enës, në të cilën ka lëpirë qeni, pasi nuk ka larjepërveçse pas ndonjë ndyrësie(jashqitje) dhe papastërtie, dhe se këtu nuk ka ndonjë ndyrësi (jashqqitje) që e tregon papastërtinë. Pastaj Pejgamberi - Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të –ka urdhëruar për derdhjen e ujit, dhe në derdhjen e tij ka humbje të pasurisë, e në qoftë se uji do të ishte i pastër, nuk do urhdëronte për hejdhjen e tij, gjë që tregon për ndotjen e tijtë dalë nga papastërtia e gojëssë qenit.

Ndërsa sa i përket papastërtisë së pjesëve të tjera të trupit të tij, është nxjerrë me analogji për shkak të papastërtisë së gojës së tij, pasi nëse goja konsiderohet si pjesa më e ndershme që gjendet në të, kështu që pjesa tjetër e trupit të tij është më parësor(të jetë i pisët). Po ashtu nëse specifikohet se jargët e tij janë të pista, dhe se ato janë sekrecioni i gojës së tij, atëherë edhe djersaështë një pjesë që rrjedh prej trupit, kështu që të gjitha llojet e sekrecioneve të tij janë të papastra, dhe i gjithë trupin i tij është i papastër.

Qëndrimi i pestë:A është kjo papastërti, specifikepër një qen të caktuar, apo është e përgjithshme për të gjithë qentë?! Imam Maliku- Allahu e mëshiroftë – mendon se bëhet fjalë për një qen të veçantë që është e ndaluar për t’ambajtur.Ndërsa të autorizuarinpër marrjen e tij, i cili është një qen gjuetie, apo një qen roje për mbjelljen dhe blegtorinë, këta nuk i përfshinë ky gjykim. Por e Saktaështë - dhe Allahu e di më mirë, e cilaështë pikëpamja e shumicës së dijetarëve -se ky gjykim është i përgjithshëmpër çdo qen. E sa u përket qenve të lejuar, ata janë lejuar për shkak të nevojës (e domosdoshmërisë).

Qëndrimi i gjashtë:Shumica e dijetarëve kanë nxjerrë si konkluzion prej këtij hadithi se ena në të cilën ka lëpirë qeni është bërë e papastër, e gjithashtu edhe gjithçka që është në këtë enë, qoftë ujë apo çfarëdo qoftë. Kjo pasi i Dërguari i Allahut - Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të –ka urdhëruar që të lahet ena shtatë herë, dhe të tetën me dhé. Dhe se larja nuk bëhet përveçse në rast ndyrësie (jashqitjeje) apo papastërtie, siç edhe janë argumentuar me atë që transmeton Imam Muslimi merfuan (në një hadith të ngritur tek Pejgamberi s.a.u.s):« طهور إناء أحدكم»-«Pastrimi i enës së ndonjërit prej jush…», dhe se pastrimi është i domosdoshëm të bëhet vetëm pas papastërtisë .

Qëndrimi i shtatë: Kanë ardhur transmetime të ndryshme në lidhje me numrin e larjeve, ku prej këtyre transmetimeve janë: «فليغسله سبعاً أولاهن بالتراب »-«Le t’a lajë atë shtatë herë, ku e para e tyre të jetë me dhé» prej tyre: «فاغسلوه سبعاً وعفروه بالتراب»-«Le t’a lajë atë shtatë herë, dhe fërkojeni atë me dhé»

Nga këtu kanë dalë në konkluzion dijetarët se obligim janë shtatë larje; për shkak të saktësisë së hadithit, dhe transmetimeve të shumta, në kundërshtim me mendimin e disa dijetarëve se obligim (vaxhib) është një larjee vetme.

Qëndrimi i tetë: Shumica dijetarëve kanë arritur në konkluzion prej këtij hadithi se është obligim që të lahet ena me dhe një herë, sipas fjalës së tij- Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të -:

«أولاهن بالتراب »-«e para e tyre me dhé» dhe në një transmetim: «وعفروه الثامنة بالتراب»-«dhe fërkojeni atë në të tetën me dhé»dhe në një transmetim tjetër:« إحداهن بالتراب»-«ku njërën prej tyre me dhé»por si të bëhet kjo larje?! Me kuptimin që, a lahet ena me dhé në larjen e parë apo të fundit?! E sakta – e Allahu e di më mirë – është se ajo bëhet në larjen e parë, duke e larë herën e parë me dhé e pastaj duke e larë atë shtatë herë me ujë.

Qëndrimi i nëntë:A mjaftojnë pastruesit e tjerë (detergjentë) në vend të dhéut, të tilla si sapuni, eshnani (lloj bime shkretinore që përdoret për larje dhe pastrim), dhe të tjera si këto?!

Përgjigjja: E kanë përmendur dijetarët se këto nuk janë të mjaftueshme, dhe kjo për shkak të pranisë së një substance tek qeni e cila nuk mund të hiqet përveçse nëpërmjet  dhéut.  Vërtetë që Allahut i përket urtësia absolute, edhe nëse disa njerëz mendojnë se këtu nënkuptohet të shtuarit e pastërtisë, kështu që është mjaftueshme me një nga detergjentët e pastrimit, ky mendim është i gabuar, pasi me patjetër duhet të jetë me dhé, dhe nëse e shoqëron përveç kësaj edhe me detergjentë të tjerë, kjo nuk ka problem.

Qëndrimi i dhjetë:E kanë përmendur disa dijetarë, nëse qeni e fut dorën e tij apo këmbën e tij në enë, atëherë e përfshinë i njëjti gjykim, duke bërë analogji me lëpirjen, dhe bazuar në faktin se i tërë qeni është i papastër, dhe se substanca e ndodhur në jargët e tij është prezente edhe në djersët e tij të shpërndara në gjithë trupin e tij. Ndërsadisa prej tyre kanë përmendur se, gjykimi është specifik vetëm për lëpirjen. Dhe mendimi i parë është më mbrojtës - dhe Allahu e di më së miri -.

 

Qëndrimi i njëmbëdhjetë:A mund të barazohet me qenin ndonjë prej kafshëve të tjera?! E sakta është - dhe Allahu e di më së miri - se sipas asaj që kanë menduar shumica e dijetarëve, nuk mund të krahasohet me qenin asnjë krijesë tjetër, për shkak të ardhjes së tekstit për të, edhe nëqoftë se ka kafshë të tjera të pista, të tilla si derri –për shembull-, por ato nuk krahasohen me qenin në larjen e asaj që ajo lëpin.

Comments  

#416 Episodi i katërt ( 4 )Ulysses 17 Rabij'u Thanij 1441 AH
They aree there to add enjoyable and exhilaration.

My web page - russian escorts in gurgaon: https://www.toprussianescort.com/
Quote
#415 Episodi i katërt ( 4 )Shawn 17 Rabij'u Thanij 1441 AH
I'm really enjoying the theme/design of
your blog. Do yyou ever run into any internet browser compatibioity issues?
A small nimber of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but lokoks
great in Firefox. Do you have any solutions to help fix this issue?


Feel freee to surf to my homepage; 우리카지노: http://Dirstop.com/story5041108/user-zelmatrevascus2-solid-wiki
Quote
#414 Episodi i katërt ( 4 )Finley 16 Rabij'u Thanij 1441 AH
hello there and thank you for your information – I've certainly pickdd up something
new from right here. I did however expertise some technical issues using this
website, as I experienced to reload the site many times
previous to I could get it to load properly. I had been wondering
if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your
placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing
with Adwords. Well I'm adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content.
Ensure that you update this again very soon.

My website - 더킹카지노: http://www.Dynamiques-Du-droit.cnrs.fr/spip.php?page=recherche&recherche=http%3A%2F%2Fwww.usagoldentour.com%2Ftour_mentoring_example%2F5202932&submit.x=0&submit.y=0
Quote
#413 Episodi i katërt ( 4 )Merissa 15 Rabij'u Thanij 1441 AH
I do not even know how I ended up here, however I believed this post was once great.
I do not recognize who you are but certainly you're
going to a well-known blogger for those whho are not already.
Cheers!

my site - 더킹카지노 - Francine: http://s526.Spb.ru/gbfaq/index.php?page=1,
Quote
#412 Episodi i katërt ( 4 )Dave 14 Rabij'u Thanij 1441 AH
Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but affter I clicked submit my comment didn't show up.
Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyhow, just wanted
to say fantastic blog!

My web site - Online prescription: https://www.Mdproactive.com/how-it-works/
Quote
#411 Episodi i katërt ( 4 )Kaley 13 Rabij'u Thanij 1441 AH
Do yoou minmd if Ӏ quote a couple of your aгtiicles as long as I pr᧐vide cгedit annd sources back to
your blog? My weƄsite is in thе very same area of interest as yours and mʏ users would definitely benefit from
a lot of the information you pгesent here.
Pleasе let me know if this okay with yoᥙ. Many thanks!

My web sіtе: anti theft retail system implemеntɑtion definitiⲟn pⲟlitics: http://Divfoxer.myliveprojects.com/index.php/blog/10158/tips-for-protecting-the-investment-you-have-in-your-vehicle/
Quote
#410 Episodi i katërt ( 4 )Leonardo 11 Rabij'u Thanij 1441 AH
This info іs worth everyone'ѕ attention. How
cɑn I fіnd out more?

Feel free to visit my ᴡebb page ... online Prescription: http://Learn.Unidyo.com/groups/search-and-discover-leading-doctors-dentists-in-delhi/
Quote
#409 Episodi i katërt ( 4 )Dalton 11 Rabij'u Thanij 1441 AH
You made some good points therе. I checked on thе net for more info about the issue
and found most people will go alοng with your views on this site.Feel free to surf to my homepage - sensormatic Anti
thеft syѕtems: https://Atcoronado.com/blog/129845/anti-theft-retail-system-an-overview/
Quote
#408 Episodi i katërt ( 4 )Deana 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Thank you, I have recently been searching for information about this subject
for ages and yours is the greatest I have found out sso far.
However, what concerning the conclusion? Are you certain in regards to the source?


Review my web-site; http://Mandiriqq.republican-Convention.org/: http://republican-Convention.org/
Quote
#407 Episodi i katërt ( 4 )Marylin 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Thanks for every other great article. Where else may just anyone get that type of info
in such an ideal manner of writing? I've a presentation subsequent week, and I am at the search for such information.

My webpage - Waldo: http://www.yatradivine.com/wiki/index.php?title=Invicta_Pro_Diver_Chronograph_200m_0076_Men_s_Watch
Quote
#406 Episodi i katërt ( 4 )Birgit 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
It's nearly impossible to find knowledgeable people for this topic,
however, you sound like you know what you're talking about!
Thanks

Also visit my web-site; Corrine: https://wiki.qmracinginfo.com/Underwater_Magic:_Hidden_Tech_Behind_Cirque_Du_Soleil_s_O
Quote
#405 Episodi i katërt ( 4 )Logan 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Hi there fantastic website! Does running a blog similar to this take a great deal
of work? I have absolutely no understanding of computer programming however I was hoping to
start my own blog in the near future. Anyway, should you have
any recommendations or tips for new blog owners please share.

I know this is off subject but I simply needed
to ask. Many thanks!

my web site - Violette: https://donauspital.co.at/index.php?title=Invicta_Pro_Diver_200M_Quartz_Blue_Dial_Mens_Watch_Unique_Designe
Quote
#404 Episodi i katërt ( 4 )Moshe 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Thank you for any other wonderful article.
Where else may anybody get that kind of info in such an ideal approach of writing?
I've a presentation subsequent week, and I'm on the look for such info.Also visit my web site: recursos.isfodosu.edu.do: http://recursos.isfodosu.edu.do/wiki/index.php?title=10_Invicta_Watches_For_The_Stylish_Professional
Quote
#403 Episodi i katërt ( 4 )Arnulfo 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
great points altogether, you just received a new reader.

What would you suggest in regards to your post that you made a few days in the past?

Any sure?

my page - Christine: http://www2.123klart.se/UserProfile/tabid/57/userId/122330/language/en-US/Default.aspx
Quote
#402 Episodi i katërt ( 4 )Jane 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
Do you have any tips on how to get listed in Yahoo
News? I've been trying for a while but I never seem to get there!
Appreciate it

Here is my web page :: Dixie: http://test.union-textile.ru/smf/index.php?action=profile;u=2751
Quote
#401 Episodi i katërt ( 4 )Jill 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
This site truly has all the info I needed about this subject and didn't know who to ask.Here is my homepage Kina: https://www.services-millie.com/user/profile/101762
Quote
#400 Episodi i katërt ( 4 )Aisha 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
What i do not understood is in fact how you're not really much more well-favored than you may be now.
You're very intelligent. You know thus significantly when it comes to this matter,
produced me individually consider it from a lot of
various angles. Its like women and men aren't interested unless it is
something to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs great.
All the time care for it up!

Here is my webpage Bette: https://examenwiki.diana.be/index.php?title=Invicta_I-force_Quartz_Chronograph_20138_Men_s_Watch_A_Winner_Without_Gimmicks
Quote
#399 Episodi i katërt ( 4 )Myrtle 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Hi there great blog! Does running a blog such
as this require a massive amount work? I've no
understanding of coding but I had been hoping to start my own blog
in the near future. Anyway, should you have any ideas or techniques for new blog owners
please share. I know this is off subject nevertheless
I just wanted to ask. Appreciate it!

Here is my homepage Loretta: http://2-2-usmc-milsim.us/wiki/index.php/From_Elon_Musk_To_Jeff_Bezos_These_30_Personalities_Defined_The_2010s
Quote
#398 Episodi i katërt ( 4 )Louie 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
I'll go ahead and bookmark your website to come back
later. All the best

My webpage; Genie: https://etlovers.com/forum/member.php?action=profile&uid=13137
Quote
#397 Episodi i katërt ( 4 )Jannie 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I
am having difficulties with your RSS. I don't understand the
reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having identical RSS issues?
Anyone that knows the answer will you kindly respond?
Thanks!!

Stop by my site; Sonja: http://www.livesweden.se/members/mellissa65237/
Quote
#396 Episodi i katërt ( 4 )Joleen 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
I'm impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that's both educative and amusing, and let me tell
you, you've hit the nail on the head. The problem is something that too few folks are speaking intelligently
about. I am very happy that I came across this during my search for something
relating to this.

Here is my website Kirk: https://averagemomblog.com/index.php?action=profile;u=123298
Quote
#395 Episodi i katërt ( 4 )Micheline 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Hello, yeah this paragraph is truly nice and I have learned lot of things
from it concerning blogging. thanks.

My webpage :: Lilian: http://cashableideas.com/mw19/index.php/Underwater_Magic:_Hidden_Tech_Behind_Cirque_Du_Soleil_s_O
Quote
#394 Episodi i katërt ( 4 )Felix 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
These are really wonderful ideas in about blogging.
You have touched some good points here. Any way keep up wrinting.


My blog post ... Nolan: http://kiehlmann.co.uk/Charming_Invicta_Watches_For_Any_Occasion
Quote
#393 Episodi i katërt ( 4 )Rebekah 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing
your blog posts. In any case I will be subscribing to your
feed and I hope you write again soon!

Here is my blog :: George: http://sc2mafia.com/wiki/Invicta_I-force_Quartz_Chronograph_20138_Men_s_Watch_A_Winner_Without_Gimmicks
Quote
#392 Episodi i katërt ( 4 )Jonna 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
If you desire to improve your knowledge only keep visiting this site and be updated with the most recent news update posted
here.

Also visit my blog post: Shellie: http://cashableideas.com/mw19/index.php/10_Invicta_Watches_For_The_Stylish_Professional
Quote
#391 Episodi i katërt ( 4 )Julia 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
Hello, its good post on the topic of media print, we all know media is a great source of
data.

My page: Rusty: https://bigazone.com/user/profile/33755
Quote
#390 Episodi i katërt ( 4 )Petra 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
I'm not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me.

Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
I'll check back later and see if the problem still exists.My homepage ... Madie: https://doku.informatik.hs-fulda.de/wiki/index.php/Best-Selling_Men_s_Watches_For_2016
Quote
#389 Episodi i katërt ( 4 )Tyrone 8 Rabij'u Thanij 1441 AH
I was excited to find this website. I want to to thank you for ones
time for this particularly wonderful read!! I definitely enjoyed every part
of it and I have you book-marked to check out new stuff on your website.


Also visit my website: Marc: http://osswaldundosswald.com/mw19/index.php?title=Invicta_Timepieces_For_In_The_Field_And_In_The_Office
Quote

Add comment

Security code
Refresh