Episodi i pestë ( 5 )

E drejta e grave në kërkimin e dijes

Grave u kërkohet e drejta e tyre në kërkimin e dijes:

 Në dy Sahihet (të saktat e Buhariut e Muslimit) është një kapitull me hadithin: “ A të caktohet për gratë një ditë që të marrin dije?!

Transmetohet nga Ebu Seid el-Khudrij (Allahu qoftë i kënaqur prej tij) i cili ka thënë: “I erdhi një grua të Dërguarit të Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të) dhe i tha: “O i Dërguari i Allahut! U ngritën burrat me mësimet e tua, prandaj caktoje nga ana jote për ne një ditë në mënyrë që të mblidhemi në të që të na mësosh nga ajo që të ka mësuar Allahu.” I tha:«اجتمعن» - «Mblidhuni» dhe u erdhi atyre dhe i mësoi ato nga ajo që i kishte mësuar Allahu.” E në një transmetim tjetër thotë: “na e kaluan neve burrat”. Kështu ka qenë i Dërguari i Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të) i gatshëm për dëgjimin e tyre në mirësi, dhe i veçoi ato në mësimdhënie.

Imami mund t’i këshillojë gratë dhe t’i mësojë ato:

Nga Ibn Xhurejxh e ky nga Ata’i e ky nga Xhabir ibn Abdullah transmetohet se ka thënë: “ U ngrit e u fal një ditë Bajrami i Dërguari i Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të), dhe filloi me faljen e namazit pastaj mbajti Hytben (predikimin), e pasi e kreu zbriti (nga mimberi –vendi i predikimit) i erdhën një grup grashë që të këshillohen, e ai ishte i mbështetur në krahun e Bilalit, ndërsa Bilali e kishte shtrirë veshjen e tij që gratë të hidhnin mbi të sadakanë (lëmoshën) e tyre.” E në një transmetim të Ibn Abasit: “E Ai mendonte se nuk do dëgjohej nga gratë prandaj i këshilloi ato dhe i urdhëroi që të jepnin sadaka (lëmoshë).”

Ndërsa Ibn Xhurejxhi i thotë Ata’së: “ A e konsideron detyrë ndaj Imamit këtë që ato të këshillohen?!” tha: “Ajo është detyrë për ta, e ata nuk kanë përse të mos e bëjnë!”

 

Kështu që gratë janë të një gjaku (përgjegjësie) me burrat në obligime, prandaj është detyrë mësimi i tyre. Ato i pat mësuar i Dërguari i Allahut (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të), dhe ua miratoi atyre të kërkuarit e dijes, dhe se nuk lejohet përzierja e grave me burrat gjatë mësimit, por ose të ndahet një ditë e veçantë për to siç ka ardhur në hadithin e sipërpërmendur, ose t’u bëhet vend në fund të rrjeshtave të burrave siç edhe është përmendur në hadithin e Ibn Abasit “Lëreni këtë për gratë” e ndërsa Ibn Haxheri (2/466): “Dihej se gratë ishin të prera ndaj burrave për mos përzierjen e tyre me ta.”

Comments  

#72 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Tanisha 11 Shewal 1440 AH
My family members every time say that I am killing my time here at
web, however I know I am getting experience all the time by reading thes nice articles or reviews.my blog post: family
law lawyer montgomery county pa: http://ebusinesspages.com/DiFiore-Levin%2c-LLC_dxkew.co?PostReturn=2
Quote
#71 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Karri 12 Sha'ban 1440 AH
What's up to every one, the contents existing at this site are really amazing for people experience, well, keep up
the nice work fellows.

my blog http://liquidapsive.com/wie-merke-ich-dass-er-in-mich-verliebt-ist.html: https://www.timmatbang.net/user/profile/135788
Quote
#70 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Madeleine 7 Sha'ban 1440 AH
Ahaa, its good conversation regarding this paragraph here at this weblog, I have read
all that, so now me also commenting here.

My page; Download file: http://floor-installer.net/user/profile/52606
Quote
#69 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Anna 17 Rexheb 1440 AH
Paragraph writing is also a fun, if you be acquainted with after that
you can write if not it is complicated to write.

my site - file: https://servicioswts.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3448683
Quote
#68 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Kelsey 29 Xhumada'th-Thanij 1440 AH
Stunning quest there. What occurred after? Thanks!

Feel free to surf to my blog post ... file: http://bayareawomenmag.xyz/blogs/viewstory/63422
Quote
#67 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Hubert 23 Xhumada'th-Thanij 1440 AH
Hello. I have checked your alssunnah.org and i see you've got some duplicate content so probably it is the reason that you don't rank
hi in google. But you can fix this issue fast. There is a tool that creates
content like human, just search in google: miftolo's tools

Here is my web blog: LashundaBig: https://VonWee.blogspot.com
Quote
#66 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Miles 20 Xhumada'th-Thanij 1440 AH
No matter if some one searches for his vital thing, therefore he/she wishes to be available that
in detail, thus that thing is maintained over here.


My website; download: https://waivimulna.typeform.com/to/FIsfDe
Quote
#65 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Zandra 24 Rabij'u Thanij 1440 AH
Hi. I have checked your alssunnah.org and i see you've got some duplicate content so probably it is the
reason that you don't rank high in google.
But you can fix this issue fast. There is a tool that rewrites articles like human, just search in google: miftolo's
tools

Also visit my page ... HectorBig: https://WaldoSick.wix.com
Quote
#64 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Philip 5 Rabij'u Thanij 1440 AH
Hi. I have checked your alssunnah.org and i see you've got some duplicate content so probably
it is the reason that you don't rank high in google.
But you can fix this issue fast. There is a tool that rewrites articles like human, just search in google:
miftolo's tools

my webpage: JimmyBig: https://CurtisSee.wix.com
Quote
#63 Episodi i pestë ( 5 ) ( E drejta e grave në kërkimin e dijes )Frieda 2 Rabij'u Thanij 1440 AH
Hello. I have checked your alssunnah.org and i see you've got some
duplicate content so probably it is the reason that you don't
rank high in google. But you can fix this issue fast. There
is a tool that creates articles like human, just search in google:
miftolo's tools

Feel free to surf to my website JonathonBig: https://CarrollSick.wix.com
Quote

Add comment

Security code
Refresh